Start Om klimatfakta Registrering Logga in Logga ut Gamla klimatfakta

Användare:


Klimatfakta.info

Sök sida

Greta Thunberg


Greta Thunberg

Person
Greta Thunberg
Person
Greta Thunberg

Greta Thunberg är en lobbying-triumf. På bara några månder har hon blivit en världskändis. Budskapet är enkelt. "Lyssna på vetenskapen" och snart är det för sent att rädda världen.

Vilka är det som står bakom kampanjen? Det mest framträdande namnet var tidigare Bo Thorén som leder organisationen Fossil Fritt Sverige, som ingår i den internationell organisationen Fossil free som är en del av den amerikanska organisationen 350.org.

Givetvis har hon också stöd av sina föräldrar, Malena Ernman och Svante Thunberg, som är manager och producent för hustrun och operasångerskan Malena Ernman. Han är ordförande i Ernman Produktion AB och Northern Grace AB.

En engelsk tidning Standpoint har en som det förefaller initierad artikel om Greta Thunberg: Greta’s very corporate children’s crusade. [1]

FridaysForFuture

FridaysForFutures främsta slogan är "I want you to panic". Man menar att "around the year 2030, if we continue with business as usual, we will likely be in a position where we may pass a number of tipping points. And then we might no longer be able to undo the irreversible climate breakdown." [2].

Extinction Rebellion

Greta Thunberg och hennes Fridaysforfuture är en del av Extinct Rebellions, ofta kallad XR. Det är en starkt decentraliserad rörelse, som dock styrs av ett fåtal personer som fastställer mål och handlingsregler för alla som verkar i rörelsen.

Greta Thunbergs delaktighet görs klar på Fridaysforfutures webb [3]. Hon deltog i mötet i London den 31 oktober 2018, då Extinction Rebellion lanserades [4] och höll tal i vid ett EX-möte i London [5].

Det är också rörelsens budskap hon för fram. Lyssna på hennes tal i Madrid [6] och jämför det sedan med ledaren Roger Hallams taktik [7].

Vad är Extinction Rebellion?

"Extinction Rebellion is an international apolitical network using non-violent direct action to persuade governments to act justly on Climate and Ecological Emergency. We have three demands in the UK:
o Tell the truth: Government must tell the truth by declaring a climate and ecological emergency, working with other institutions to communicate the urgency for change.
o Act Now: Government must act now to halt biodiversity loss and reduce greenhouse gas emissions to net zero by 2025.
o Beyond Politics: Government must create and be led by the decisions of a Citizens’ Assembly on climate and ecological justice. [8]

XR vill avskaffa den parlamentariska demokratin. Nationer ska inte styras av ett parlament med ledamöter utsedda i allmänna val. I stället ska nationer styras av en församling med slumpmässigt utvalda personer. Dessa personer får lära sig kritiskt tänkande innan de får lyssna på balanserad information från experter och intressenter. Personerna får sedan överlägga i mindre grupper och ta fram rekommendationer som sedan församlingen tar ställning till.

Bo Thorén

Lobbyisten Bo Thorén bor djupt inne i den dalsländska skogen. Det finns inte mycket information om honom på nätet, t.ex. vem som står för hans lön och omkostnader. [9]

"Den internationella radikala miljörörelsen Extinction Rebellion tar fart även i Sverige. Nu planeras ett uppstartsmöte i Göteborg och en aktion med civil olydnad i Stockholm. ”De etablerade miljö­organisationerna riskerar att bli försiktiga och en del av ­etablissemanget. Vi har ­ingenting att förlora och allt att vinna”, säger Bo Thorén som är en av de svenska initiativ­tagarna." [10]

Efterlysning i Facebook 2019-09-27

Vem är Bo Thorén? Känt är att han är mannen bakom Gretas skolstrejk och länken till 350.org som förmodligen svarat för Greta-kampanjens internationella del. Han är 49 år och bor i Dalsland - djupt in i skogen. I vart fall tidigare så arbetade han med mjukvaruutveckling och testautomatisering på ett konsultföretag.

Men vem är han? Han fick miljöknäppen 2013 enligt vissa uppgifter. Vad gjorde han dessförinnan? Hur försörjer han sig? Han driver organisationen Fossilfritt Dalsland. Fossilfritt är en internationell organisation som koncentrerat sig på deinvestering, dvs att få personer och företag att sälja aktier i fossilbolag.

Den framgångsrika Greta-kampanjen visar med all önskvärd tydlighet att Bo Thorén har blivit en betydande maktmänniska. Att han har fått makt är inget att kritisera, men som alltid när det gäller männskor med mycket makt gäller det att ta reda på vad han gör, vilka han samarbetar med, vilka aktioner han delat i.

Han är en initiativtagare till svenska Extinction Rebellion som verkar med civilolydning, bl.a. kända för att sabotera flygtrafiken i England med hjälp av drönare.

Makt måste vara transparent. Hjälp till att samla uppgifter om Thoréns verksamhet. Jag kan börja med dessa länkar:

350.org

Det är rimligt att anta att det främst är organisationen 350.org som svarar för såväl budskap och arrangemang. 350.org riktar primärt in sig på fossilindustrin och argumenterar för deinvestering, dvs att ägare ska sälja sina andelar i denna industri. I den mån de lyckas kommer priset på aktier att sjunka. Då det är osannolikt att produktionen av kol, olja och gas kommer att minska, innebär det att dessa aktier blir mer lönsamma.

2008 startade Bill McKibben organisationen 350.org, vars namn syftar på att jorden inte är säker från undergång om inte koldioxiden hamnar under 350 ppm. McKibben är collegeprofessor, journalist och klimataktivist. Under åren 2005 och 2013 kom mer än hälften av bidragen från Mer än hälften kom från Rockerfeller Brothers Fund, The Rockerfeller Family Fund och the Shumann Center fron Media and Democracy. 2011 stod två finansiärer för hälften av budgeten. Fyra donationer stod för två tredjedelar av budgeten. 2018 omsatte 350.org 19 miljoner dollar, eller 190 miljoner kronor. Vem som gett vad är inte öppet. 350.org vägrar att avslöja vilka bidragsgivarna är. Trots de stor bidragen framställer McKibben det som att 350.org är "with almost no money our scruffy little outfit".

Idag har 350.org över 100 anställda i dussintals städer och finns som organisation i 188 länder. I styrelsen hittar man bland annat den kända vänsteraktivisten Naomi Klein. I Sverige har de drivit kampanjer långt längre än Greta Thunbergs klimatstrejk. Fossilfritt är deras kampanj, och det var i den kampanjen Bo Thorén engagerade sig via Fossilfritt Dalsland. Han som är “pappa” till Thunbergs skolstrejk. [11]

Källor

Fotnoter

1) Greta’s very corporate children’s crusade
2) FridaysForFuture
3) Direct action- XR Roger Hallam - Why International Rebellion? - Extinction Rebellion
4) Extinction Rebellion- Declaration of Climate Change Rebellion (2018-11-07)
5) Greta Thunberg full speech at Extinction Rebellion protest in London
6) Greta Thunberg | COP 25 High Level Event on Climate Emergency | Extinction Rebellion
7) Roger Hallam - Why Public Disruption is Necessary - Extinction Rebellion
8) Extinction Rebellion
9) Bo Thorén – Katalysatorn bakom Fossil Free Sweden som ska få våra universitet att divestera
10) Ny rebellisk klimatrörelse startar i Sverige, ETC
11) 350.org, Uvell

Kommentar av användare

Om du loggat in som användare kan du hjälpa till att utveckla Klimatfakta.info. Är något fel? Något som bör läggas till? Förslag på en ny artikel?
Red: Hans Iwan Bratt. epost: hibratt@gmail.com.