2023-05-30
FN antog 2015 17 globala målen för hållbar utveckling. Resolution har namnet Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development, men kallas normalt Agenda 2030. Syftet är att år 2030 uppnå en socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar utveckling världen över.
Agenda 3020, FNs globala mål för hållbar utveckling
De 17 globala målen har 169 delmål och 244 indikatorer.
FNs kommentar till målen
Målen är integrerade, odelbara och balanserar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, sociala och miljömässiga. Dessa sammanfattar de globala målens fokus: människorna, planeten, välståndet, freden, partnerskapet.
"Integrerade" betyder att inget av målen kan uppnås på bekostnad av ett annat och att framgång krävs inom alla områden för att det övergripande målet med Agenda 2030 ska kunna uppnås.
Världens regeringar har ett ägandeskap av Agenda 2030 och de Globala målen, till skillnad från Millenniemålen som inte förankrades i staters arbete. Därför är ambitionsnivån högre vad gäller de globala målen.
Varje land ska ta fram nationella indikatorer. Länder väljer hur ofta de vill rapportera sitt genomförande av agendan till FN:s forum för hållbar utveckling (United Nations High-level Political Forum on Sustainable Development, HLPF), som hålls i New York varje år.
Kommande FN-möten
HIGH-LEVEL POLITICAL FORUM 2022, Under the auspices of ECOSOC möts 5 - 15 July 2022 New York
SDG Summit, 18-19 September 2023, NEW YORK
EU
EU tänker genomföra FN:s hållbarhetsmål tillsammans med medlemsländerna. Kommissionen har presenterat 24 "omvälvande strategier" för att målen ska nås.
EU-kommissionen övervakar regelbundet hållbarhetsmålen inom EU utifrån särskilda referensindikatorer och rapporterar om dem. Kommissionen har utvecklat indikatorerna på basis av deras statistiska kvalitet och hur relevanta de är för EU:s politik.
Medlemsländerna ska lämna återkommande rapporter till EU, som i sin tur rapporterar till FN.
Sverige
Sverige lämnade den senaste rapporten till FN 2021. "Sverige ligger långt framme när det gäller att uppnå SDG men vissa utmaningar kvarstår", "Sverige är en av de mest generösa biståndsgivarna i världen"
Publ 2023-06-09
Sänd ett mail till hibratt@gmail.com med dina synpunkter på artikeln och Klimatfakta.info. Kanske har du förslag på ändring eller tillägg? Eller på en ny artikel?
Klimatfakta.info
Adm: Hans Iwan Bratt,
hibratt@gmail.com